מערכת ארגונית- מערכת מידע ERP
ERP - enterprise resources planning- תאגיד תכנון משאבים.
זו לא מערכת מסוימת- זו תפיסה. כלומר יש כל מיני ERP. אין ERP שחברה מכינה לעצמה. חברה לא יכולה להרשות לעצמה לבנות לעצמה ולתחזק ERP. ולכן יש חברות שמקימות ERP שמוכרות לארגונים את המערכות שהם יצרו. אבל כולם בנויים על התפיסה שאין שמה מערכות בדידות. אלא זו מערכת אחת שמקיפה את על הנתונים לארגון.
יש בעיה עם נושא ה-ERP מבחינת ההגדרה שלו- אין חוק בעולם או תקן למה היא ההגדרה של ERP. ולכן כל אדם שני יכול לבנות תוכנה עם 4 פקודות ולקרוא לזה ERP.
מקור ראשון-
קבוצת( Aberdeen group 2004). = זו קבוצה גדולה שחוקרת תחומים של ניהול . יושבת בארה"ב. בוסטון. הם עשו מחקר על ERP ל- SMB.
SMALL AND MEDIEM BUISNISES –כל תחום מערכות המידע העולם נחלק ל-2 קבוצות – ארגונים SMAL AND MEDIEM, וארגונים של ENTERPRISE.
הם בדקו האם ה-ERP מתאימה לעסקים קטנים- בינוניים. תוצאה- היא מתאימה לחברות קטנות ובינוניות.
למסמך עצמו קוראים- the abc's of ERP
במסמך זה-בעמוד 1- מנסה Aberdeen להגדיר מה היא מערכת ERP .
מקור שני-
AN EXECUTIVE PRIMER = תקציר מנהלים
העולם מתנהל על בסיס תקצירי מנהלים. ההחלטות לצאת למלחמה, ההחלטות לפתוח סניפים בחול, ההחלטות למנות מנכלים-הן החלטות של מנהלים. כל סוף שנה יש צורך לפרסם דוחות של החברה. אין דירקטור בעול שקורא את הדוח. וגם החוק לא דורש שיקראו את זה. ולכן עושים תקציר מנהלים. ואותו החוק מחייב לקרוא. (תקציר מנהלים יהיה בין 3 ל-4 עמודים). אבל בכל זאת צריך לפרסם את הדוח המפורט בשביל שאם משהו לא יהיה מובן בתקציר מנהלים אפשר לפנות לדוח הראשי. ואז הדירקטוריונים לפי תקציר המנהלים מחליט החלטות. אנחנו יכולים לצטט מהתקציר מנהלים.
הגדרה של ERP- מערכת ERP זה מערכת שצריך להיות לה 5 מאפיינים הבאים:
מערכת מודולרית- הוא מתחלק למודולים ולתת-מודולים. הוא ניתן לפירוק, מערכת יכולה להגיע ל10 מודולים. והמודולים עצמם יכולים להתחלק ל15 תת מודולים. ואז יכול להיות בERP יש לי מעל 100 מודולים ותת- מודולים. תוכנת ERP מתחלקת למודולים מכיוון שמיליונים של חברות קונות את התוכנות בעולם, וכל חברה יש לה אופי שונה וצרכים שונים. ולכן התוכנה ניתנת לפירוק. מכיוון שלא כל חברה צריכה את הכול. למשל- עיריית תל אביב לא צריכה מודול של ייצור. אבל היא צריכה את שאר המודולים. לכן כל ERP רציני חייב להיות מודולרי.
כל חברה בונה לעצמה את הקומבינציה של מודולים ותת-מודולים שהיא צריכה. וזה הופך למערכת אחת.
תוכנה אינטגרלית- זה לא מערכות בדידות אלא זו מערכת אחת משולבת. מה זה מערכת משולבת? בתוך הERP יש כל מיני מנגנונים , אחד מהם הוא " ישויות משותפות" = זה ישות מידע משותפת. דוגמאות לישויות משותפות בERP - בבסיס הנתונים יש ישות משותפת של עובדים- כלומר נתונים של עובדים. שמשים במודולים שונים ובתת מודולים שונים. וככה נוצרת האינטגרציה. הישות הזאת משמשת את כל המחלקות אשר צריכות נתונים על העובדים. קיימת גם ישות משותפת של פריטים, של לקוחות ושל ספקים. והנתונים הללו משמשים את המחלקות הרבות בארגון. אלו ישויות שהן קיימות בכל ERP. בד"כ יש ב ERP - 10 ישויות משותפות. (20 זה הרבה מדי). ומי שקובע כמה ישויות משותפות יש היא החברה שבנתה את התוכנה ולא החברה שקנתה את החברה. דוגמה נוספת לישות משותפת היא – ישות משותפת של אתרים. הכוונה למקומות פיזיים. מאתר אחד הגיע אלי ההזמנה ויש אתר אחר שאני צריך לשלוח אותו לאתר אחר, ואת החשבונית של העסקה אני צריך להעביר לאתר אחר. ואת הכסף אני מעביר לאתר רביעי. סה"כ 4 אתרים בעסקה אחת. אני צריך לדעת אינפורמציה על הרבה אתרים. איזה אינפורמציה- מה הסמכויות של כל אתר, מי האיר שאיתו צריך לתקשר? מה הכתובת? מה ההפרש שעות בין כל אתר לאתר?
ואז יש לי ישות משותפת של אתרים. קיימת גם ישות משותפת של שפות. כאשר יש לי תוכנה של חברה עולמית התוכנה היא בשפות שונות אבל אותה תוכנה. כאשר ישהו מזין מידע ביפן למערכת אפשר לראות את המידע בישראל על אותה המערכת. והישויות המשותפות יוצרות את התכונה של אינטגרטיביות.
ERP זאת מערכת שהיא לא מתעסקת עם זרימת המידע רק בתוך הארגון אלא גם אל מחוץ לארגון. היא קולטת דברים מחוץ לארון ומוציא דברים מחוץ לארגון. לכל ארגון יש שני קשרים עיקריים מחוץ אליו- B2B , B2C
B2B - הקשר בין הארגון לספקים - אני יכול דרך הERP לעשות הזמנה אל הספק, היא תבחר איזה ספק. הספר יכול להוציא לי את החיוב דרך הERP .
B2C- זה הקשר בין הארגון ולקוחותיו הלקוח יכול לקנות באמצעות הERP.
אני יכול להוציא ללקוח חשבונית. אני יכול לשלוח ללקוחות הודעות מהERP.
מקור מס 3-
המקור השלישי הוא מחקר על ERP שנערך באקדמיה, באוניברסיטת סלוניקי ביוון, המחקר הזה בא לבדוק את היתרונות וחסרונות של הERP. הלכו חוקרים ופנו להרבה מאוד חברות , גופים, חברות פרטיות, משרדי ממשלה, ארגונים מסחריים. ושאלו אותם 3 סטים של שאלות. הסט הראשון- למה עברתם ממערכת בדידה לERP? הסט השני- האם הציפיות שלכם מהERP נענו? מה היתרונות שקיבלתם מהERP? הסט השלישי- מה היו הבעיות והקשיים במעבר לErp
המחברים של המאמר-
spathis .c.
חוברת מס 103\פרק 9
עמודים 677-685
יתרונות ה-ERP (ע"פ המקור השלישי (עמוד 682))
*אלו הן הממצאים מהמחקר הנ"ל.
יתרונות בתחום הלוגיסטיקה
קיצור זמן אספקה
יתרונות בתקשורת
שיפורים בתחום עיבוד הנתונים-